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INTERPRETIVE RULING 
 
No. 2019-1 (Mar. 29, 2019) 
 
Ruling: The use of proxies in elections of Regional Vice Chairs (RVCs) is not authorized 
by Article 6 of the Democrats Abroad Charter.1 
 
On or about March 18, 2019, the International Executive Committee was requested to provide 
guidance on whether the Charter permits the use of proxies in Regional Vice Chair (RVC) 
elections. We conclude that the Charter does not authorize the use of proxies in RVC elections 
because (1) the plain language of Section 6.2(a) of the Charter clearly and unambiguously 
establishes the Chair and/or Vice Chair of each Country Committee as the only permitted RVC 
electors; (2) proxy voting is prohibited as a default rule, and to enable it, the Charter must 
clearly authorize proxy voting; (3) the proxy system for DPCA meetings is not directly 
applicable to RVC elections. 
 
Section 6.2(a) of the Charter states:  
 

Election [of RVCs] shall be by simple majority of the votes cast by the Chairs 
(or Vice Chairs) of the Country Committees in the Region in attendance.  Each 
Country Committee will be allocated one (1) vote in electing the Regional Vice 
Chair, to be cast by the Chair or the Vice Chair. 

 
First, this text establishes Country Committee Chairs or Vice Chairs as electors by using 
mandatory language (“shall”).  Second, the text underscores that each vote allocated to a 
Country Committee must “be cast by the Chair or the Vice Chair”. Accordingly, the plain 
language of the text clearly and unambiguously establishes the Chair and/or Vice Chair of each 
Country Committee as the only permitted RVC electors.   
 
Article Six is silent as to the use of proxies, raising the question of whether that silence (1) 
enables proxies by not expressly prohibiting them or (2) prohibits proxies by not expressly 
authorizing them.  To resolve this procedural question, Article Ten of the Charter instructs us 
to refer to Robert’s Rules of Order Newly Revised.  
 

                                                 
1 The activities of the Democratic Party Committee Abroad (“DPCA”) and its affiliated country committees 
naturally raise questions about the interpretation of language in the Democrats Abroad Charter (“DA Charter”) or 
other documents containing the official rules or policies applicable to the DPCA, including but not limited to 
resolutions adopted by the DPCA Executive Committee or the DPCA. From time to time, the DPCA International 
Executive Committee, pursuant to its responsibility for the conduct of the affairs of Democrats Abroad set forth 
in Section 4.11 of the DA Charter, may exercise this responsibility by issuing interpretive rulings that are binding 
on all DPCA members and the activities of the country committees only to the extent that such activities are 
related to country committee rights or obligations addressed by the DA Charter or other sources of DPCA 
authority.   
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Proxy voting is not permitted in ordinary deliberative assemblies unless the laws 
of the state in which the society is incorporated require it, or the charter or bylaws 
of the organization provide for it. Ordinarily it should neither be allowed nor 
required, because proxy voting is incompatible with the essential characteristics 
of a deliberative assembly in which membership is individual, personal, and 
nontransferable." (Robert's Rules, Sec. 45, p. 428). 
 

Thus, according to Robert’s Rules, proxies are prohibited as a default rule.  To enable proxies, 
our Charter must expressly provide for them.   
 
Of course, Article Three of the Charter does expressly enable proxy voting.  See, e.g., Sec. 3.7.  
But these provisions are written exclusively for meetings of the full DPCA.  Under the DPCA 
voting system, Country Committee voting strength is based primarily on certified Country 
Committee membership.  In contrast, Article Six addresses the regional voting system, which 
is designed specifically for RVC elections. Each Country Committee is assigned one vote “to 
be cast by the Chair or the Vice Chair”.  The DPCA and regional voting systems are radically 
different, such that it would be unreasonable to conclude that the Article Three proxy system 
was intended to be directly applied to Article Six as written.   
 
We recognize that Section 6.4 states: “[t]he rules applicable to [regional] meetings shall be the 
same as those applicable to DPCA meetings.” 2 However, we do not find that this general 
statement overrides Section 6.2(a)’s specific and clear definition of electors, which fails to 
expressly authorize proxies. Moreover, where DPCA rules cannot be directly applied without 
requiring the International Executive Committee to expressly or tacitly change the rule to force 
it into the context of the regional meetings, we decline to do so. 
 
Based upon the foregoing, the DPCA proxy system established in Article Three does not apply 
to RVC elections under Article Six. 
 
March 29, 2019 
 
INTERNATIONAL EXECUTIVE COMMITTEE 
DEMOCRATIC PARTY COMMITTEE ABROAD 

                                                 
2 While we do not address the scope of such rules, examples might include Democratic Party rules, Robert’s Rules 
of Order (Charter, Article Three, Sec. 3(a); Article Ten, and perhaps other directly applicable rules within Article 
Three. 


