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INTERPRETIVE RULING 
 
No. 2018-1 (Jan. 4, 2018) 
 
Ruling: Section 3.6(f) of the Democrats Abroad Charter requires the direct election of 
DPCA voting representatives by the membership of each respective country committee 
at the same time and, in principle, on the same ballot as the election of national officers 
 
The activities of the Democratic Party Committee Abroad (“DPCA”) and its affiliated country 
committees naturally raise questions about the interpretation of language in the Democrats 
Abroad Charter (“DA Charter”) or other documents containing the official rules or policies 
applicable to the DPCA, including but not limited to resolutions adopted by the DPCA 
Executive Committee or the DPCA. From time to time, the DPCA International Executive 
Committee, pursuant to its responsibility for the conduct of the affairs of Democrats Abroad 
set forth in Section 4.11 of the DA Charter, may exercise this responsibility by issuing 
interpretive rulings that are binding on all DPCA members and the activities of the country 
committees only to the extent that such activities are related to country committee rights or 
obligations addressed by the DA Charter or other sources of DPCA authority.   
 
The rights and obligations of DPCA voting representatives are addressed in Sections 2.2, 2.4, 
3.6, and 3.7 of the DA Charter. Recently, a number of country committees have, or have sought 
to, establish chapter chairs as automatically appointed DPCA voting representatives.  As a 
result, an important question has arisen: whether the appointment of voting representatives is 
consistent with the DA Charter, particularly in reference to Section 3.6(f)? Through this 
Interpretive Ruling, the Executive Committee has determined that the DA Charter mandates 
the election of DPCA voting representatives. 
 
The text of Section 3.6(f) reads as follows: 
 

Each Country Committee shall have the option to elect non-voting 
Representatives, and shall be required to elect at least the minimum number of 
Voting Representatives necessary to enable it to cast all its votes. Such 
election(s) shall be held at the same time as the election of a Country 
Committee's Chair and Vice Chair. If a Country Committee has more than one 
(1) Voting Representative, gender balance shall apply. The term of a Voting 
Representative shall be the same as for Officers of the Country Committee. All 
Voting Representatives shall be entitled to attend all Democrats Abroad 
meetings during the same two (2)-year term as for the Country Committee Chair 
and Vice Chair offices. If a Country Committee is entitled to less than five (5) 
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votes, the Non-Voting Representative, if any, shall have the right to speak at 
DPCA meetings but not to vote, except under Section 3.7 below. If a Country 
Committee is entitled to five (5) or more votes, the distribution of votes among 
the Chair, Vice Chair, and Voting Representative(s) (if any) shall be determined 
by the Country Committee at the time of election, failing which by the Country 
Committee Chair; provided, however, that a Voting Representative shall have 
no less than one (1) vote nor more votes than the Country Committee Chair or 
Vice Chair.1 

 
The text of Section 3.6(f) is, in part, ambiguous.  A fair reading of the paragraph leads to at 
least two interpretations.  One is that all voting representatives must be elected. The other is 
that country committees must elect the minimum number of voting representatives necessary 
to cast all of the country's votes. Under the latter interpretation, one could argue that additional 
voting representatives could be appointed after elections were held to elect the minimum 
number necessary to cast the country committee's votes.2  
 
To resolve this ambiguity in the language of the DA Charter, it is appropriate to review other 
governing documents for guidance.  Although the Charter of the Democratic Party of the 
United States (the “Party Charter”) does not provide any direct guidance on this issue, the 
preamble does set forth several principles that should be considered. The preamble states, 
"Recognizing that the vitality of the Nation's political institutions has been the foundation of 
its enduring strength, we acknowledge that a political party which wishes to lead must listen to 
those it would lead, a party which asks for the people's trust must prove that it trusts the 
people . . ." Further, the preamble calls for "meaningful participation by all citizens" and 
pledges that we, as Democrats, will pursue "open, honest endeavor and to the conduct of public 
affairs in a manner worthy of a society of free people." 
 
These principles firmly establish a presumption that the party will operate under democratic 
principles. The most fundamental democratic principle is the right of citizens to participate in 
the process of electing their leaders.  This principle is in line with those expressed in the 
preamble to the Party Charter: (1) placing trust in the people, (2) meaningful participation, and 
(3) a system of party governance that is "worthy of a society of free people".  This is not to say 
that all appointed positions are undemocratic. However, it demonstrates that our party 

                                                 
1 DA Charter, Section 3.6(f) (emphasis added). Note that the second sentence of Section 3.6(f) mandates the 
application of gender balance to a country committee’s delegation of voting representatives.  
2 In a weighted voting system like DPCA’s, where intrinsic votes are not necessarily allocated on an equal basis, 
a country committee with six votes could assign two votes each to the chair and vice chair, assigning the remaining 
two votes to an elected voting representative. In this case, all six votes are accounted for. However, the reading 
of Section 3.6(f) that would allow the appointment of voting representatives may then permit the appointment of 
a second voting representative to take either the fifth or sixth vote away from the elected voting representative. It 
is, indeed, questionable as to whether such a system of appointment was contemplated by the drafters of Section 
3.6(f). Alternatively, in a one-person, one-vote system, where the minimum number of voting representatives 
necessary to cast the country committee’s votes must equal the total number votes minus two (i.e., total number 
of votes minus the country committee chair and vice chair), any argument in favor of the appointment of additional 
voting representatives after the election of the minimum number required to cast a country committee’s votes 
disappears entirely. 
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presumes that our leaders will be democratically elected unless unambiguously stated 
otherwise in our governing documents.   
 
Accordingly, in resolving the ambiguity of Section 3.6(f), the presumption of elected leadership 
applies, and the DA Charter requires that elections of voting representatives be held, in 
principle, at the same time and on the same ballot as elections for national officers. In certain 
cases, elections may be held within a reasonable time before or after national officer elections 
for good cause shown. 
 
Furthermore, for the purpose clarity, Section 3.6(f) does not authorize the appointment of 
voting representatives by country committees or, in the final instance, the country committee 
chair.  The paragraph states, “If a Country Committee is entitled to five (5) or more votes, the 
distribution of votes among the Chair, Vice Chair, and Voting Representative(s) (if any) shall 
be determined by the Country Committee at the time of election, failing which by the Country 
Committee Chair; . . .”  Several conclusions are obvious from a plain reading of the text: first, 
this sentence addresses the “distribution” of votes, not the appointment of voting 
representatives; second, holding elections for country-committee DPCA members is clearly 
contemplated by the phrase “at the time of election”; third, the only power granted to a Country 
Committee Chair pursuant to this sentence is to allocate, or distribute, the country committee’s 
DPCA votes in the event that the country committee membership fails to do so at the time of 
the election.    
 
Since voting representatives must be elected, some may argue that chapter chairs are, indeed, 
elected by their chapter membership; thus, the election requirement is fulfilled.  However, the 
electorate for voting representatives includes the entire country committee membership. In this 
way, the voting representative position is, by analogy, closer to that of a Senator than a member 
of the House of Representatives.  Voting representatives cast votes at DPCA meetings that 
impact all members of their country committees, not just the interests of certain chapters. Thus, 
even the most well-intentioned efforts to link, through automatic appointment or otherwise, the 
position of DPCA voting representative to any elected position that was not obtained by a vote 
of the full country committee membership is inconsistent with the necessarily lofty principles 
set forth in the preamble of the Party Charter and the text of Section 3.6(f) of the DA Charter. 
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